Choď na obsah Choď na menu

Jahodový koláč s posýpkou

 

300 g hladkej múky

250 ml mlieka

50 g masla

40 g kryštálového cukru

25 g droždia

1 vajce

citrónová kôra

štipka soli 

500 g čerstvých jahôd

 

Posýpka:

100 g hrubej múky

100 g práškového cukru

100 g masla

 

Z polovice vlažného mlieka, droždia, 1 lyžice cukru a 2 lyžíc múky urobíme kvások.

Zvyšné mlieko ohrejeme a roztopíme v ňom maslo. Pridáme múku, cukor, vajce, soľ, citrónovú kôru, kvások a vypracujeme hladké cesto. Má mať redšiu konzistenciu. Dáme kysnúť asi na pol hodiny. Pozor nemalo by klesnúť.

Zatiaľ si pripravíme mrveničku z múky, cukru a masla, má byť ako strúhanka. Umyjeme a odstopkujeme jahody. Veľké môžeme prekrojiť na polovičky.

Menší plech (20x30 cm) s vyšším okrajom vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Nalejeme cesto, poukladáme jahody a posypeme posýpkou.

Pečieme na 190 ºC asi 40 min. Upečený posypeme práškovým cukrom.