Choď na obsah Choď na menu

Jablkovo-hrozienkové smažienky

270 g hladkej múky

100 g práškového cukru

150 ml mlieka

1/2 balenia prášku do pečiva

2 vajcia

50 ml rumu

100 g hrozienok

2 nakyslé jablká  

1 citrón

štipka soli

olej na vyprážanie

 

Hrozienka namočíme do rumu. Jablká olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou aby nezhnedli.

Cukor vymiešame s vajíčkami, pridáme citrónovú kôru, mlieko a preosiatu múku s práškom do pečiva a soľou. Nakoniec primiešame odkvapkané hrozienka a jablká. Necháme chvíľu postáť.

Ohrejeme olej, toľko aby šišky v ňom mohli plávať. Polievkovou lyžicou vykrajujeme cesto a opatrne vkladáme do horúceho oleja. Smažíme do zlata z obidvoch strán. Dierovanou vareškou vyberieme na papierovú utierku odkvapkať. Posypeme práškovým, alebo škoricovým cukrom.

Tip: Do cesta možeme vmiešať ešte nasekané oriešky - lieskovce, pistácie, mandle - podľa chuti.