Choď na obsah Choď na menu

Pečené kurča s mrkvou a cibuľou

1 kurča asi 1,2 kg

400 g mrkvy

1 - 2 cibule

2 PL oleja

1 ČL mletej sladkej červenej papriky

kmín

soľ

 

Umyté a osušené kurča prekrojíme na chrbte a otvoríme. Sploštíme ho. Skôr sa upečie a pritom ostane šťavnaté. Na veľký pekáč položíme kožou hore.

Olej zmiešame s paprikou, kmínom a soľou a týmto potrieme celé kurča. Podlejeme trochou vody a pečieme v rúre vyhriatej na 180ºC. Pečieme asi 1 hodinu na 1 kg kurčaťa. Občas polejeme výpekom, podľa potreby prilejeme vodu - opatrne.

Zatiaľ očistíme mrkvu a nakrájame na väčšie kúsky. Povaríme asi 5 min. v mierne osolenej a osladenej vode aby ostala sladká. 

Asi v polovici pečenia kurčata pridáme scedenú mrkvu a surovú cibuľu nakrájanú na klinky. Prelejeme výpekom a dopečieme.    

Môžeme podávať so zemiakovou kašou, alebo spolu s mrkvou môžeme dať piecť aj zemiaky pokrájané na kúsky, uvarené do polovice a scedené.