Choď na obsah Choď na menu

Osso buco

4 hrubé plátky teľacej nožičky preseknuté cez špikovú kosť

1 cibuľa

1 mrkva

1 stonka zeleru

1 plechovka krájaných paradajok (asi 400 ml)

1 ČL cukru

100 - 150 ml červeného vína

100 ml mäsového vývaru

50 g masla

2 PL olivového oleja

2 PL hladkej múky

soľ

mleté čierne korenie

1 - 2 strúčiky cesnaku

1 - 2 PL petržlenovej vňate

strúhaná kôra z ½ citróna

 

Mäso umyte a dobre osušte. Bočné blany nakrojte na viacerých miestach dookola, aby sa mäso pri opekaní nekrútilo. Osoľte, okoreňte a obaľte v hladkej múke. Prebytočnú múku otraste. V hlbšej panvici opečte na roztopenom masle s olejom do zlata z obidvoch strán.

Medzitým si očistite a nakrájajte na drobno cibuľu, mrkvu a zeler. 

Opečené mäso vyberte a na výpeku orestujte zeleninu. Podlejte vínom a nechajte odpariť alkohol. Pridajte paradajky a vložte mäso vedľa seba. Podlejte vodou tak, aby boli nožičky zaliate. Osoľte, okoreňte a pridajte trošku cukru. Priveďte k varu, stlmte oheň a duste prikryté asi 1 hod. Asi v polovici dusenia raz obráťte a podľa potreby podlievajte vývarom alebo vodou. Ak treba duste dlhšie

Zatiaľ si nadrobno nakrájajte cesnak, petržlenovú vňať a všetko zmiešajte s nastrúhanou citrónovou kôrou. Vznikne Vám "gremolata". Pred dokončením vmiešajte do omáčky polovicu gremolaty a polovicou ozdobte hotové ossobuco na tanieri.  

Ossobuco je talianske jedlo a taliani k nemu robia milánske rizoto alebo polentu - kukuričnú kašu. Môžete podávať aj so zemiakovou kašou.