Choď na obsah Choď na menu

Maďarský guláš

dsc_0371.jpg

 

1 kg hovädzieho na guláš nakrájané na väčšie kocky

        (hovädzie predné, alebo krk)

500 g cibule

2 PL paradajkového pretlaku

2 - 3 PL oleja

1 PL mletej sladkej červenej papriky

soľ

mleté čierne korenie 

horúca voda, alebo hovädzí vývar

 

Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu do zlata, prídáme mäso a opečieme z každej strany.

Osolíme, okoreníme, pridáme papriku, premiešame a podlejeme horúcou vodou alebo hovädzím vývarom. Podlievame len po troške, radšej na viackrát, aby sme z toho nemali polievku. 

Dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme pretlak, chviľu povaríme, odstavíme a necháme odpočinúť.

Vhodná príloha: nokerle - maďarské halušky, alebo knedlík 

 

Nokerle: 

Hladká múka a detská krupica v pomere 1:1, asi 250 g + 250 g, 2 vajcia, štipka soli, primiešame toľko vody, aby nám vzniklo polotuhé cesto. Necháme odstáť asi 20 min. kým zovrie voda.

Do vriacej osolenej vody zavaríme malé halušky pomocou "haluškovača", povaríme, scedíme. 

Môžeme ich jemne omastiť maslom, aby sa nelepili.